Aarhus Universitets segl

Håndtering af kabler

En vigtig del af dataopsamlingen er kablerne, der transporterer signalerne fra sensorerne til vores DAQ-udstyr. Kablerne er ofte meget dyre og skal derfor selvfølgelig behandles ordentligt ligesom alt andet udstyr.

Lederne i et kabel består typisk af et bundt meget tynde kobberledere, der enten bliver svækket eller knækker når de bliver bøjet, hevet i, trådt på, kørt over eller på anden måde overbelastet. Følgende retningslinjer skal derfor følges:

  • Sørg så vidt muligt for at få kabler væk fra gulvet, eller i hvert fald fra dér, hvor der bliver gået. Det kan gøres enten ved at bundte kablerne og hænge dem op eller ved at lægge dem langs væggen.
  • Undgå at tabe stikkene og at beskadige stikhusene og -benene.
  • Beskidte kabler skal vaskes med sæbevand før de rulles op.
  • Lad være med at lave alt for skarpe knæk på et kabel når det rulles op efter endt brug.
  • Når et kabel rulles op, bør man bruge over/under-metoden som vist i videoen herunder. Det forlænger et kabels levetid og gør det meget nemmere for den næste bruger at håndtere det.


Hvis et kabel eller et stik går i stykker, så lad være med bare at lægge det tilbage. Markér det i stedet med en seddel, hvorpå der står 'DEFEKT', læg det til side og kontakt den laboratorieansvarlige. Husk, hvor ærgerligt og tidskrævende det kan være at bruge lang tid på at fejlfinde i en opstilling fordi der er noget udstyr der er i stykker - og at du ikke selv vil blive holdt ansvarlig for et defekt kabel.