Betonhuldæk genbruges i rækkehuse i Gellerup
50 år gamle betonhuldæk er blevet sat ind i nye huse. Det er første gang, at betonelementer genbruges direkte i dansk boligbyggeri, og det sker som resultat af et stort forskningsprojekt, (P)RECAST.
De blev pillet ned fra tagkonstruktionen, da en boligblok blev revet ned i Gellerup for et år siden. I går blev nogle af dem sat ind i nybyggede rækkehuse under konstruktion – lige rundt om hjørnet i Gellerup.
Otte betonhuldæk blev løftet på plads i går – der bruges et genbrugt element i hvert rækkehus. I mellemtiden er de blevet renset og testet grundigt hos Teknologisk Institut for at sikre, at styrken og holdbarheden af de brugte huldæk er lige så god som de nye, der udgør resten af konstruktionen i de nybyggede huse. I alt skal der genbruges 30 huldæk i byggeriet.
Indsætningen er den foreløbige kulmination på tre års arbejde i forskningsprojektet (P)RECAST, med deltagere fra hele værdikæden i byggesektoren, som har til opgave at undersøge mulighederne for direkte at genbruge præfabrikerede betonelementer fra bygninger, der skal rives ned – i stedet for som det typisk sker at knuse elementerne og bruge dem til vejopbygning eller som sand og sten i ny beton.
Og arbejdet blev fulgt med stor interesse i går af en gruppe af deltagerne:
- Det er en kæmpe milepæl, at det er lykkedes at genindbygge mere end 50 år gamle huldæk i nyt byggeri. For selvom det måske virker simpelt, så ligger der et stort udviklingsarbejde bag, siger forretningsleder Katja Udbye Christensen fra Teknologisk Institut, som er projektleder på (P)RECAST.
- Det var stort at se huldækkene blive bygget ind, siger lektor og sektionsleder Annette Breedholm Rasmussen fra Institut for Byggeri og Bygningsdesign, som også er med i projektet.
- Det er vigtigt, fordi vi skal samle os erfaring med at indbygge hele elementer, så vi kan få udbredt det til byggeriet generelt, siger hun.
Der er nok brugte betonelementer at tage af. En stor del af den danske bygningsmasse er betonelementer – særligt i boligblokke fra 1950’erne og 60’erne som dem i Gellerup. Nogle af disse blokke står i dag til nedrivning, men der har hidtil ikke været tradition for eller metoder til at genbruge elementerne, selv om de kan have lang restlevetid. Det skal projektet bane vej for, og Institut for Byggeri og Bygningsdesign på Aarhus Universitet har blandt andet bidraget med testning og metodeudvikling:
- Vores primære rolle har været at finde ud af, hvordan man bygger de brugte betonelementer ind i nye huse, når de er blevet taget nænsomt ned, og det er testet, at de er i god kvalitet. Hvordan får vi bygget dem sammen? Kan de samles på samme måde som nye betonelementer – i nogle tilfælde er det nødvendigt at nytænke de kræftoverførende samlinger siger Annette Beedholm Rasmussen.
Desuden arbejder instituttet i samarbejde med Teknologisk Institut med testning og kvalitetssikring:
- Hvordan sikrer vi os, at de har den bæreevne og kvalitet, de skal have – og hvordan dokumenterer vi det? De elementer, der blev sat ind i går, er testet af Teknologisk Institut, og vi har testet nogen tilsvarende fra andre nedrivningscases. Det vi kan se på testresultaterne er, at de har mindst lige så høj bæreevne, som vores beregningsmodeller siger og som det der står på certifikatet fra da, de blev bygget ind i højhusene for 50 år siden, siger hun.
(P)RECAST er støttet af Miljøstyrelsen og involverer en række aktører, herunder Teknologisk Institut, Brabrand Boligforening, GXN, Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet, branchesammenslutningen Dansk Beton, COWI, Søndergaard, Tscherning, Aarsleff, Fonden Dansk Standard, Peikko Danmark, Hi-Con og AP Ejendomme.
FAKTA
Om (P)RECAST og genindbygningen
(P)RECAST-projektet har til formål at løse nogle af de udfordringer som hindrer genbrug af hele betonelementer fra eksisterende byggeri.
Projektet er støttet af MUDP under Miljøstyrelsen og løber fra januar 2022 til juni 2025. I projektet medvirker følgende virksomheder: Teknologisk Institut, GXN, Aarhus Universitet, Aarsleff, Søndergaard, Tscherning, COWI, Brabrand Boligforening, branchesammenslutningen Dansk Beton, fonden Dansk Standard, Peikko Danmark, Hi-Con og AP Ejendomme.
De genbrugte huldæk blev nedtaget fra Gellerupparken i efteråret 2023 af Kingo.
Genindbygningen er foretaget af JCN Bolig og huldækkene er leveret gennem Boligbeton.
Byggeriets miljøaftryk
- Cement- og betonproduktion står for ca. 8 pct. af verdens CO2-udledning.
- Byggeri og anlæg står for 40 pct. af Danmarks samlede affaldsmængde